Altele

Cum se face SEO la „kilogram” in Romania

Despre SEO “la galeata” sau “la kilogram”

 

Ce te faci cand unele din pachetele de SEO oferite suna asa: “80 ore lunar” sau “100 ore lunar” sau, “cireasa de pe tort” din punctul meu de vedere, “peste 120 ore lunar” …

Sa facem apel la logica si matematica:

80 ore lunar / 20 zile lucratoare = 4 ore pe zi de servicii SEO alocate unui singur client.

Pentru un potential client suna excelent, pare ca firma de SEO se invarte in jurul lui, il face sa se simta important, insa real vorbind, 4 ore / zi de SEO la un client reprezinta drumul cel mai sigur spre o penalizare Google (cei care si-au “furat-o” stiu despre ce e vorba).

Dar daca alegi pachetul de 120 de ore lunar? Inseamna 6 ore / zi, de SEO … la greu :).

Sau mai exista o varianta (destul de plauzibila): firma este de fapt un “one man show” – adica un singur (de cele mai multe ori intitulat) specialist SEO care face research, creeaza si distribuie articole, face link building, monitorizeaza si adapteaza campania din mers (e greu intr-un “one man show” sa pierzi timpul cu strategii bine definite de la inceput, target-uri, identificare de potentiali consumatori etc…)

Nu tot ce zboara se mananca !

Este imposibil sa aloci 4 ore / zi unui client care-ti plateste 300-400 EUR lunar pentru ca (teoretic) un angajat al firmei, poate avea maxim 2 clienti de cate 4 ore pe zi; ceea ce inseamna ca fiecare angajat al tau “produce” 600-800 eur lunar, din care se scad: salariul agentului SEO, cheltuielile privind linkuri, advertoriale (daca nu faci inscriere in directoare, advertoriale moca si/sau mai folosesti si vreun minunat script de SEO care creeaza milioane de bloguri, profile etc), copywriterul (care creeaza texte/articole/comunicate de presa) si nelipsitele cheltuieli cu mentenanta biroului (daca exista).

Cum ar trebui sa arate o firma de genul care are 20-30 de clienti? Minim 15 agenti SEO ? Minim 7-8 copywriteri? etc… in niciun caz 2-3 membri! 🙂

Si revenim cu intrebarea: „Dar daca alegi pachetul de 120 de ore lunar? Inseamna 6 ore / zi…

Join The Discussion