Postari recente

Testul de prietenie – cum trebuie sa fie casatoria?

Un simplu test pentru a diagnostica starea prieteniei tale in casnicia ta este sa asculti.

Ce inseamna casnicia ta? Stiti ce inseamna o casatorie muribunda? O puteti recunoaste ?

Presupunem ca o casnicie rea seamana cu cel de-al treilea razboi mondial, o batalie de cap sau o dezbatere aprinsa intre doi adversari politici. Cu toate acestea, cele mai multe casnicii rele suna la fel. Suna tacut. Nu exista nici un argument. Fara lupta. Nici o discutie. Doar tacere. Tacere inainte de munca. Tacerea dupa munca. Tacerea in timpul gatitului. Tacerea in timp ce mananca. Tacerea in timp ce priviti la televizor. Tacerea in timp ce mergeti la culcare.

Apoi brusc tacerea este franta de ras, de conversatie si de bucurie. Ce sparge tacerea? Altcineva. Un prieten striga, un copil cade, un coleg vine la cina. Atunci cand altcineva este in casa, este plin de bucurie, dar cand pleaca, linistea se intoarce.

Vedeti ca sotul dvs. implica un coleg si ca va intrebati: De ce nu vorbeste cu mine in acest fel? Voi o vedeti razand cu un copil si va amintiti, ea a ras cu mine asa. Il vezi cum il mangaie pe un prieten ranit si crezi ca are o compasiune pentru altii, dar nu pentru tine.

Ceea ce nu-ti dai seama este ca sotul tau simte aceleasi lucruri despre tine. Observati cum vorbiti cu copilul, prietenul, colegul, pastorul, banca si chiar strainii in comparatie cu modul in care vorbiti cu sotul / sotia. Daca va angajati in relatiile cu ceilalti mai mult decat in cea cu sotul / sotia, va indreptati in directia gresita.

Casatoriile tacute au consecinte periculoase:

Problemele raman nesolutionate.

Inimile raman ascunse.

Vulnerabilitatea este intotdeauna respinsa.

Adancimea nu este niciodata experimentata.

O casatorie cu o multime de lupte se poate termina adesea cu o lovitura dramatica, insa o casatorie tacuta se termina cu o mie de cuvinte nescrise si niciunul dintre soti nu stie unde sau cand a mers prost. Tacerea este un simptom al apatiei. Nu este nevoie sa incercati. Nimeni nu este dispus sa-si asume riscul si sa incerce sa comunice. Am fost respinsi de prea multe ori. Am esuat prea des. Deci nu mai incercam. Ne spunem sa nu mai ingrijim relatia ca o modalitate de a preveni ranirea. Totusi, exista o alta cale. Nu este calea agresiunii. Nu incepeti sa strigati pentru a intrerupe tacerea.

Multe casatorii tacute au momente de strigat. Un sot este obosit de tacere si incearca sa-l intrerupa, dar celalalt sot se simte coplesit si unul sau ambii incep sa strige. Mesajul este auzit cu voce tare si clara – nu taiati tacerea sau veti obtine violenta. Sfarsitul apatiei nu este agresiune, este blandete. Este punctul de mijloc dintre agresiune si apatie. Ea ataca o problema, dar niciodata o persoana. Comunica despre subiecte dificile, dar cu umilinta. Ea depune fiecare problema intr-un scop mai inalt si niciodata nu sufla lucruri disproportionate. Intelege ce conteaza si refuza sa taca despre asta. Pentru unii, blandetea ar spune: „Nu mai tipa”. Pentru multi, blandetea ar spune: „Incepe sa vorbesti”.

Pentru a afla daca lucrati cu blandete, luati in considerare urmatoarele intrebari:

Rezolvati regulat problemele?

Iti comunici inima plina sotului tau?

Puteti vorbi despre fiecare problema fara teama mare? Bani? Sex? Reguli?

Tu si sotul tau va  protejezati inimile?

Daca raspunsul la aceste intrebari este da, probabil ca lucrati cu blandete. Daca raspunsul nu este, ganditi-va la ceea ce va arata blandetea ca raspuns la fiecare problema. Tacerea este un indicator adesea ignorat al unei casnicii. Asculta casnicia ta. Daca striga, prietenia ta probabil lipseste. Cu toate acestea, daca este din pacate liniste, prietenia ta este la fel de absenta. Prieteni vorbesc. Ei comunica. Ei interactioneaza unul cu celalalt. Prietenia ta cu sotul tau nu trebuie sa fie cea mai puternica relatie, dar trebuie sa fie o relatie plina de conversatie. Fara comunicare, nu puteti fi prieteni. Timpul si conversatia sunt elemente naturale care duc la prietenie si la o casnicie armonioasa.

Join The Discussion