Altele

Trei moduri de a cultiva prietenii sanatoase

Ganditi-va la cei mai apropiati prieteni. De ce sunt atat de apropiati si dragi pentru tine? Ce au facut sau au spus ca te-au facut sa-i pretuiesti asa cum o faci? Probabil te fac sa te simti iubit, sa-ti dai loc pentru a fi tu si te reimprospatezi cand esti cu ei.

In timp ce putem presupune in mod subconstient altfel, prietenia nu este in mod inerent sanatoasa. Este nevoie de munca pentru a incuraja o prietenie sanatoasa. Aceasta necesita intentie si gandire, sacrificiu si har. Prieteniile sunt un dar, unul care vrea sa ne binecuvanteze, sa nu ne faca rau. In efortul nostru de a dezvolta prietenii sanatoase, ne intindem intelegerea noastra despre dragoste, sacrificiu, har si bunatate. Ni se aminteste ca, in compania prietenilor dragi, nu suntem niciodata singuri. Prieteniile sanatoase ne imbogatesc viata in numeroase moduri.

Trei moduri de a cultiva prietenii sanatoase:

Dezvoltati-va asteptari cinstite
Cand ne asteptam ca o alta persoana sa ne faca fericiti, am facut o greseala. Nu este niciodata treaba prietenului nostru sa ne mentinem sau sa ne faca fericiti si sa ne implinim din punct de vedere emotional. Cautam sa nu ne bazam pe o prietena pentru a fi totul, ci pentru a fi spiritul nostru inrudit. A fi unul cu care ne putem impartasi viata. Oferim vulnerabilitatea noastra, pe masura ce ea isi ofera propria-i. Nu suntem in controlul altcuiva si trebuie sa ne amintim mereu ca prietenul nostru este o fiinta vie care respira cu propriile sale ganduri si vointe, care nu sunt disponibile oricand dorim. Prieteniile iubitoare necesita limite si asteptari sanatoase vorbite, niciodata asumate.

Iarta-te reciproc
Lumea este reala, nu ideala. In cele din urma, un prieten te va supara. Te va rani neintentionat si tu il poti rani neintentionat. Nu ne putem astepta la perfectiune. Nimeni nu se naste cu abilitati de relatie perfecte. Pentru a vedea perfectul si imperfectul intr-un prieten si a alege sa aiba grija de inima ei este un act de har. Iertarea este un dar pentru prietenul nostru si pentru inimile noastre. Ne eliberam de robia urii, amaraciunii si represaliilor, pe masura ce ii iertam pe ceilalti.

Reimprospatati-va unul pe celalalt
In relatii vibrante si pline de har impartasim suferintele, pacatele si povara noastra. Ne tinem reciproc responsabili sa ne indeplinim orice nevoie. Suntem ecoul iubirii, adevarul cinstit si incurajarea drumului ce urmeaza. Noi vedem prietenii nostri pentru cine sunt si ne gasim rolul in viata lor. Ne plangem. Plangem. Ne plangem de pierderi. In aceeasi vulnerabilitate, ne bucuram. Ii sarbatorim victoriile. Suntem reimprospatati cu un prieten sanatos, pentru ca invatam cum sa il slujim in momentele cele mai anxioase, precum si in cele mai bune momente din viata lui. „O prietenie dulce revigoreaza sufletul.” (Proverbe 29: 9 MSG)

Toti prietenii nostri sunt profesori si cursanti. Viata si dragostea lor ofera o multime de cunostinte care ne vor indulci zilele. Prietenia sanatoasa, inrudita, este un trandafir rar. Cultivati-o. Dupa cum faceti, prietenia dvs. va va reimprospata cu onestitatea, adevarul si sanatatea de care aveti nevoie. Acesta va servi ca un dar pentru a va reaminti ca nu v-ati gandit niciodata sa va traiti singuri viata.

Join The Discussion