Dintre evangheliști, Sfântul Luca se distinge. Toată lumea este familiarizată cu cei patru evangheliști, Marcu, Matias, Luca și Ioan, ale căror scrieri au servit drept inspirație pentru Noul Testament.
Sfântul Luca și puterile sale nemaiîntâlnite
Pe tot parcursul anului liturgic, Sfântul Luca este cinstit de patru ori: pe 18 octombrie, pe 22 aprilie cu apostolii Nathaniel și Clement, pe 20 iunie când moaștele sale au fost transferate la Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol, iar pe 4 ianuarie cu Sinodul Sfinţilor Şaptezeci. Pelerinii călătoresc pentru a se închina în zilele comemorative și în alte ocazii. Ei vor găsi o raclă care conține rămășițele fizice ale persoanei care continuă să se roage Domnului pentru bunăstarea trupurilor și sufletelor credincioșilor.
Rămășițele sale sunt păstrate la biserica Santa Giustina din Padova, Italia. Este prezentă și o altă icoană a Maicii Domnului pictată de Sfântul Luca.
Cele mai citite articole
Primul iconograf din istorie, Sfântul Luca este cunoscut și ca Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. A fost coleg cu Sfântul Apostol Pavel și unul dintre cei șaptezeci de apostoli. În ciuda faptului că este medic de meserie, el este considerat creatorul iconografiei și multe icoane ortodoxe. Al patrulea și ultimul evanghelist, Sfântul Luca, este unic. El este singurul evreu care nu este membru al acelei națiuni. De asemenea, a pictat fețele sfinte ale Fecioarei Maria și ale Domnului Iisus Hristos folosind atât pensule, cât și pixuri.
Cine a fost Sfântul Făcător de Minuni?
Se știe că Sfântul Luca s-a născut în Antiohia, care acum face parte din Siria modernă. este zona în care majoritatea oamenilor vorbesc greacă. A urmat o carieră în medicină în timp ce studia literatura. Apostolul Pavel s-a referit la el drept „medicul iubitor”. Vorbea fluent multe limbi, ceea ce i-a făcut ușor să învețe și să predice creștinismul. El a fost urmaș al apostolilor. Nu avea copii și nu era căsătorit. Și-a petrecut întreaga viață slujind Domnului și a murit în Grecia la vârsta de 84 de ani, după ce a îndurat mari dureri de dragul lui Hristos.
A treia Evanghelie conține povestea vieții lui Hristos, precum și câteva detalii despre ceea ce s-a întâmplat după ce El S-a înălțat la cer. El a dat o relatare detaliată a trăsăturilor, aspectului și bunătății lui Isus. Numai el discută despre nașterea lui Ioan Botezătorul, a Fecioarei Maria și a rudei ei Elisabeta.
Sursă: https://ikonopis.bg/