Una dintre cele mai frecvente probleme în rândul angajaților este stresul cronic. Dacă nu se iau măsuri la timp, acesta poate avea consecințe complexe și poate evolua în burnout. Ce este acesta? Burnoutul a fost recunoscut oficial de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) drept un sindrom profesional asociat cu: stări depresive, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. De asemenea, burnoutul este asociat cu modificări afective și cognitive care duc la depersonalizare, stări de epuizare, productivitate scăzută, pierderea motivației și a dorinței de a mai realiza ceva constructiv.
Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, este demonstrat faptul că angajații care lucrează multe ore peste programul oficial sunt mai expuși riscului de a ajunge la burnout decât cei care își dozează timpul și energia eficient. În continuare, îți vom prezenta patru metode simple prin care poți evita ajungerea la burnout.
1. Păstrează un echilibru între viața personală și cea profesională
Pentru a evita burnoutul, primul pas pe care îl poți face este păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Ce înseamnă acest lucru? În momentul în care pleci de la locul de muncă, nu te mai gândești la taskurile pe care le ai de făcut sau la ce ai fi putut schimba pentru ca rezultatul să fie diferit. Astfel, vei putea sa îți împarți ziua eficient și să faci și activități care să îți aducă bucurie și care să te relaxeze.
De asemenea, este important să alegi o companie care încurajează gândirea experienței de lucru, începând chiar cu clădirea de birouri. Spre exemplu, la YUNITY Park, dezvoltat de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property, vei descoperi un nou concept de real estate, cu facilități noi pentru tendințele de lucru și viața urbană modernă. YUNITY Park este un campus dezvoltat în extensia biroului, astfel încât să îmbine timpul petrecut la birou cu viața personală.
2. Învață să îți pui limite
De câte ori nu ai vrut să faci mai multe lucruri în același timp sau ai considerat că nu poți delega anumite taskuri? Pentru a scăpa de implicațiile stresului și pentru a evita să ajungi la burnout, este bine să îți prioritizezi agenda zilnică. Începe cu taskurile ce nu mai suportă amânare, iar apoi organizează-ți timpul astfel încât să poți bifa pe rând câte un nou task. În felul acesta, nu vei începe mai multe activități pe care apoi nu vei ști cum să le termini mai repede. De asemenea, dacă ai nevoie de ajutor, cere-l.
3. Asigură-ți un somn de calitate
Cele mai citite articole
Știai că pentru sănătate, în general, și pentru a evita burnoutul, în particular, este nevoie de un somn de calitate? Conform experților de la Fundația Națională Americană pentru Somn (NFS), un somn calitativ este caracterizat de următoarele:
- să petreci 85% din timpul total de odihnă în pat;
- să adormi de preferat în primele 30 de minute din momentul în care te-ai pus în pat;
- să te trezești maximum o dată pe noapte și să adormi la loc în cel mult 20 de minute.
Mai mult, specialiștii de la Centrul American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis recomandări pentru durata de odihnă, în funcție de vârstă:
- între 18-60 de ani: 7 ore sau mai mult/noapte;
- între 61-64 de ani: 7-9 ore/noapte;
- peste 65 de ani: 7-8 ore/noapte.
4. Respectă pauzele de masă și de relaxare
Nu în ultimul rând, este important să respecți pauzele de masă și de relaxare. O alimentație variată și mâncatul la ore regulate te vor ajuta să îți menții sănătatea. Una dintre cele mai mari greșeli pe care o poți face este să înlocuiești mâncarea cu o cafea, în speranța că vei avea energie peste zi, iar apoi vei mânca spre după-masă sau chiar seara, când ajungi acasă. Energia o poți recupera hrănindu-te și relaxându-te în timpul pauzelor de la muncă.
Sperăm ca aceste informații să te ajute să eviți burnoutul și să ai o stare de sănătate cât mai bună!
Sursa foto: Shutterstock