AcasăAuto4 sfaturi de bază pentru șoferii începători

4 sfaturi de bază pentru șoferii începători

Una dintre cele mai mari bucurii pentru iubitorii de mașini este momentul în care își cumpară primul lor autoturism. A știi să conduci este o abilitate extrem de utilă în zilele noastre când programul nu-ți mai permite să ajungi la timp oriunde ai nevoie. Să fii șofer este un privilegiu, dar implică în același timp și multă responsabilitate. 

Există 4 lucruri pe care toți șoferii trebuie să le aibă în vedere pentru a nu se confrunta cu situații neplăcute în trafic și pe care ar putea singuri să le prevină.

  1. Respectă regulile de circulație și procedurile legale

Conducerea prea rapidă îți va oferi prea puțin timp de reacție, așa că ține cont de limita de viteză impusă de autorități. Asigură-te că porți centura de siguranță și că pasagerii care stau în spate poartă și ei centurile. Nu conduce vehiculul ca și cum ai fi proprietarul drumului, așa cum tind să facă majoritatea șoferilor rebeli. 

De asemenea, nu încerca niciodată să imiți alți conducători auto și fă tot posibilul să stai departe de șoferii agresivi. Evită depășirile riscante, mai ales atunci când ai viteză, pe autostrăzi sau drumuri naționale. 

În caz că te oprește Poliția pentru controlul actelor, verificare RCA sau orice alt motiv, ori ești implicat într-un eveniment în trafic, va trebui mereu să ai cu tine următoarele documente:

  • Permisul de conducere;
  • Actul de identitate;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Inspecția tehnică periodică (ITP);
  • Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA);
  • Rovinieta – pentru circulație pe drumurile naționale ori în afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.
  1. Nu-ți baza încrederea pe ceilalți șoferi

Odată ce ai terminat lecțiile de la școala de șoferi și ai trecut examenul de conducere, vei fi pregătit pentru orice îți poate rezerva traficul. La urma urmei, șoferii noi s-ar putea să știe cum să se descurce cu propriul vehicul și cum să respecte regulile de circulație, dar ceea ce nu realizează este că nu toți șoferii sunt la fel de conștiincioși ca și ei. 

Cele mai citite articole

Nu poți avea încredere în alți șoferi, chiar dacă la prima ieșire în trafic ai impresia că toată lumea știe ce are de făcut. Trebuie să fii atent la fiecare detaliu. Este posibil ca cineva să semnalizeze dreapta și să vireze la stânga. Abordează orice situație cu o doză sănătoasă de scepticism și acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a te menține în siguranță.

  1. Nu folosi telefonul în timp ce conduci

Acesta este un sfat atât de des întâlnit de șoferii noi, valabil pentru toți ceilalți participanți la trafic, inclusiv pentru pietoni, încât nici n-ar mai trebui menționat. Cu toate astea, nu de puține ori când privești la stop ceilalți conducători auto sunt deseori cu telefonul în mână. 

Cei mai mulți tineri cred că pot trimite mesaje și pot conduce în același timp fără nicio problemă. Orice activitate pe telefon, atunci când trebuie să te concentrezi la drum, este total nerecomandată. 

S-a demonstrat că și o simplă convorbire la telefon folosind un sistem hands-free poate afecta atenția șoferilor. Mulți dintre șoferii adolescenți implicați în accidente grave au fost distrași de smartphone-urile lor în momentul accidentului.

  1. Respectă întocmai indicatoarele rutiere

Faptul că ești posesorul unui permis de conducere înseamnă că recunoști și înțelegi semnele rutiere. Cu toate astea, cunoașterea acestor semne și respectarea efectivă a instrucțiunilor lor sunt două lucruri foarte diferite. Indicatoarele rutiere nu sunt opționale. Fiecare șofer trebuie să se supună tuturor semnelor rutiere, altfel ar fi anarhie pe drumuri. Indiferent dacă semnul îți spune că nu ai voie să intri pe o stradă, că banda pe care circuli pe autostradă se va bifurca sau dacă acesta conține multe instrucțiuni cu privire la momentul în care ai voie să parchezi într-o anumită zonă, va trebui să respecți aceste instrucțiuni pentru evitarea amenzilor, a accidentelor și pentru fluidizarea traficului.

Chiar dacă regulile sunt multe și este greu să înveți la început tot ai nevoie să știi, nu te descuraja! Experiența este cel mai bun profesor. Chiar și cei care au condus toată viața lor fac greșeli, dar important este ca acestea să nu fie grave. Pur și simplu bucură-te de experiență și cu siguranță în timp vei asimila mai bine cunoștințele.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Recomandari