AcasăCasa & GradinaCând și cum să refinanțezi creditul ipotecar: sfaturi pentru proprietarii de case

Când și cum să refinanțezi creditul ipotecar: sfaturi pentru proprietarii de case

Refinanțarea unui credit ipotecar poate fi o decizie financiară importantă și benefică dacă este făcută în momentul potrivit și cu atenție. Îți spunem în acest material când să soliciți refinanțarea creditului ipotecar și cum să procedezi corect. În același timp îți vom oferi sfaturi pentru ca întregul proces să fie mai ușor de realizat, totodată, îți spunem care sunt elementele principale pe care să le ai în vedere pentru rate mai mici. 

Când este momentul potrivit pentru refinanțarea creditului ipotecar?

Refinanțarea unui credit ipotecar oferă avantaje în funcție și de tipul de dobândă. Prin refinanțare poți obține o rată mai mică și o mai mare stabilitate, deci o presiune mai mică asupra finanțelor tale lunare.

Poți opta să refinanțezi creditul pe dobândă fixă în primii 3 ani și variabilă ulterior. Acest lucru înseamnă că rata dobânzii pe an este între 5,89% și 6,59%, fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă, constituită din marja fixă între 2,49% și 3,19% la care se adaugă IRCC. Ceea ce trebuie să știi este că dacă nu încasezi veniturile în contul tău deschis la bancă, rata dobânzii va fi cu 0,6 puncte procentuale mai mare. 

Rata dobânzii se stabilește la contractarea noului credit, în funcție de valoarea acestuia.

Avantajele refinanțării creditului ipotecar

Economisirea banilor prin obținerea unei rate a dobânzii mai mici

Dacă observi evoluții semnificative, în jos, ale dobânzilor în piață și nu găsești soluții potrivite la finanțatorul existent, refinanțarea poate fi o opțiune bună. O rată a dobânzii mai mică poate duce la economii semnificative raportate la costul total al împrumutului. 

Schimbarea tipului de credit

Un alt avantaj al refinanțării este posibilitatea de a schimba tipul de credit. De exemplu, dacă ai un credit ipotecar cu dobândă variabilă, dar te-ai simți mai confortabil cu unul cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă, refinanțarea îți poate oferi această oportunitate. Un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă poate însemna stabilitate și protecție împotriva creșterii dobânzilor în viitorul apropiat. 

Diminuarea ratei lunare

Cele mai citite articole

Refinanțarea poate duce, de asemenea, la o reducere a plăților lunare, fapt ce poate fi de ajutor dacă vrei să aloci o parte a banilor pentru alte scopuri. O reducere de doar câteva sute de lei pe lună poate face o diferență semnificativă în bugetul familiei tale.

Reducerea termenului de rambursare

Dacă rata dobânzii este mai mică și îți poți permite să plătești aceeași sumă lunară ca înainte, poți alege să reduci perioada de rambursare a creditului, ceea ce înseamnă că vei plăti mai puțini bani, pe termen lung. Aceasta poate fi o strategie eficientă pentru a-ți achita mai rapid creditul ipotecar și a economisi per total. În același timp, dacă veniturile tale au crescut semnificativ de la momentul în care ai obținut creditul, este posibil să poți să te califici pentru o rată mai mică sau o perioadă de rambursare mai scurtă.

Cum să procedezi pentru refinanțarea creditului ipotecar?

Înainte de a lua decizia de refinanțare, trebuie să evaluezi situația ta financiară actuală. În acest sens, trebuie să observi venitul, nivelul datoriilor pe care le ai, scorul de credit și valoarea locuinței tale. Aceste informații te vor ajuta să determini dacă refinanțarea este o opțiune viabilă pentru tine și dacă vei putea beneficia de avantajele acesteia.

Primul pas în refinanțarea creditului ipotecar este să te informezi cu privire la toate opțiunile de refinanțare disponibile. Cercetarea și înțelegerea detaliată a acestor opțiuni îți vor oferi o bază solidă pentru a lua o decizie înțeleaptă.

În procesul de refinanțare a unui credit ipotecar, este important să pregătești toate documentele necesare. Acestea pot include declarațiile de venit, documentele de proprietate, extrasele bancare și altele. Documentarea corespunzătoare și pregătirea acestora în avans îți vor simplifica procesul de refinanțare și vor accelera aprobarea creditului.

Poți simula un calcul pe site-ul băncii și ai chiar și posibilitatea de a lăsa datele tale pentru a fi contactat de un reprezentant bancar care să îți ofere răspunsuri la nelămuririle pe care le ai. În același timp, poți merge în cea mai apropiată sucursală pentru a discuta cu un consilier. Acesta poate oferi sfaturi valoroase, îți poate oferi o perspectivă obiectivă și poate analiza situația ta financiară pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie în funcție de nevoile și obiectivele tale.

Refinanțarea unui credit ipotecar poate oferi oportunități de economisire semnificative, dar este important să examinezi atent costurile, să compari ofertele și să te asiguri că aceasta este o mișcare financiară avantajoasă, ținând cont de situația ta personală.

Cele mai citite articole

Recomandari