AcasăTehnologieCum alegi corect un abatitor: 6 caracteristici de bază

Cum alegi corect un abatitor: 6 caracteristici de bază

Utilarea unei bucătării profesionale este întotdeauna un proces riguros, privit cu foarte multă seriozitate de către antreprenorii care activează în domeniul HoReCa. Și acest lucru se întâmplă pentru că activitățile care implică produsele alimentare au reprezentat întotdeauna un subiect complex, existând o mulțime de elemente de bifat pentru siguranța în bucătărie, fluxul rapid de lucru și cât mai puțină risipă alimentară. Astfel, condițiile de păstrare a alimentelor ocupă un loc important în industria alimentară. Abatitorul, cunoscut și sub denumirea de blast chiller, vine însă în ajutorul managerilor de restaurante, reprezentând cel mai sigur sistem de răcire accelerată a preparatelor. Dacă și tu dorești să te bucuri de beneficiile pe care un astfel de echipament le aduce bucătăriei tale profesionale, te invităm să afli în continuare cum alegi corect un abatitor pentru nevoile restaurantului tău. 

Ce este un abatitor și câte tipuri de abatitoare există pe piață? 

Un abatitor sau un blast chiller este un echipament profesional de bucătărie folosit pentru a răci rapid alimentele la o temperatură sigură, reducând astfel riscul de dezvoltare a bacteriilor și prelungind durata de viață a produselor. Acesta este esențial în industria alimentară, în special în bucătăriile profesionale, unde se manipulează și se pregătesc cantități mari de alimente.

Există mai multe tipuri de abatitoare disponibile pe piață, fiecare cu propriile sale caracteristici și avantaje. Abatitoarele pot fi orizontale sau verticale, cu o singură ușă sau cu mai multe uși, de dimensiuni compacte sau de dimensiuni mari. Primele modele sunt ideale pentru bucătării cu spațiu limitat, în timp ce abatitoarele verticale sunt potrivite pentru bucătării mai mari, unde se manipulează cantități mai mari de alimente. De asemenea, abatitoarele cu mai multe uși sunt utile pentru a răci separat diverse tipuri de alimente în același timp. 

Utilizările abatitoarelor sunt diverse și esențiale în bucătăriile profesionale. Acestea sunt utilizate în principal pentru a răci rapid produsele alimentare după gătire, eliminând riscul de dezvoltare a bacteriilor și menținând calitatea și gustul alimentelor. De asemenea, blast chillerele pot fi utilizate pentru a congela produsele alimentare pentru o perioadă mai lungă de timp, păstrându-le proaspete și gustoase.

Utilizarea unui abatitor aduce numeroase beneficii în industria alimentară. Prelungirea duratei de viață a produselor alimentare este unul dintre principalele avantaje. Prin răcirea rapidă a alimentelor, se reduce riscul de deteriorare și se prelungesc termenele de valabilitate. Acest lucru contribuie la reducerea costurilor și la evitarea risipei alimentare.

De asemenea, abatitoarele ajută la menținerea calității și a gustului alimentelor, contribuind la păstrarea prospețimii și a texturii acestora. Un alt avantaj important este reducerea riscului de îmbolnăvire prin consumul de alimente. Răcirea rapidă a alimentelor previne dezvoltarea bacteriilor și a sporilor, asigurând siguranța alimentară. În plus, utilizarea abatitoarelor permite gătirea în avans a mâncărurilor, economisind astfel timp și energie în bucătărie.

Caracteristici de bază în alegerea abatitorului 

Atunci când dorești să alegi un blast chiller sau abatitor pentru bucătăria ta profesională, există o serie de caracteristici de bază cărora merită să le acorzi importanță. Iată care sunt acestea! 

1. Dimensiunea abatitorului 

Pentru a alege un abatitor potrivit, este esențial să înțelegi nevoile specifice ale bucătăriei. Acest lucru include evaluarea dimensiunii spațiului disponibil în bucătărie pentru instalarea echipamentului. Cu alte cuvinte, dimensiunea abatitorului este o primă caracteristică importantă atunci când vrei să investești în abatitoare profesionale. Prin urmare, pentru a stabili dimensiunile potrivite, va trebui sa te întrebi ce cantitate de produs vei dori să procesezi simultan, de ce dimensiuni de containere vei avea nevoie, dar și care este amenajarea bucătăriei tale profesionale. 

2. Capacitatea abatitorului 

Cele mai citite articole

Capacitatea abatitorului este un factor crucial în funcție de nevoile specifice ale bucătăriei. Abatitoarele vin în diferite dimensiuni, începând de la cele destinate uzului casnic până la cele industriale, capabile să răcească rapid volume mari de alimente. Este important să alegi un abatitor cu o capacitate adecvată pentru a face față volumului de alimente pe care îl vei răci în mod frecvent.

3. Eficiența energetică a blast chillerului

Un aspect esențial în alegerea unui abatitor este eficiența energetică. Un abatitor eficient din punct de vedere energetic va minimiza costurile de operare pe termen lung. Acest lucru se referă atât la energia utilizată în timpul procesului de răcire, cât și la energia necesară pentru menținerea temperaturii dorite. Abatitoarele cu un consum redus de energie sunt mai eficiente pe termen lung din punct de vedere al costurilor, contribuind la reducerea facturilor de utilități. 

4. Durabilitatea abatitorului

Deoarece abatitoarele sunt adesea utilizate în condiții grele, durabilitatea și robustețea sunt caracteristici esențiale. Un abatitor de calitate trebuie să fie realizat din materiale rezistente, care să nu se deterioreze odată cu trecerea timpului sau sub impactul utilizării frecvente. O construcție solidă și materiale rezistente vor asigura o durată de viață mai lungă a abatitorului.

5. Tipul de răcire al blast chillerului 

Și tipul de răcire poate determina ce blast chiller este cel mai bun pentru nevoile din restaurantul tău. Poți opta pentru:

  • abatitor cu sistem de răcire soft chilling – ideal pentru produsele de panificație, orez și legume; 
  • abatitor cu sistem de răcire hard chilling – perfect pentru produsele consistente, alimentele dense și preparatele din carne; 
  • abatitor cu sistem shock freeze – cu capacitate de înghețare prin șoc, perfect pentru pizza congelată. 

6. Facilitățile de curățare și întreținere

Un blast chiller ar trebui să fie ușor de curățat și întreținut. Un model cu un design ergonomic și cu piese detașabile va face procesul de curățare mult mai ușor. Asigură-te că blast chillerul pe care îl alegi are facilități precum auto-curățare și acces ușor la componentele interne pentru întreținere.

Însumând aceste informații, selectarea corectă a unui abatitor necesită o înțelegere profundă a tipurilor disponibile și a propriilor nevoi specifice. Prin considerarea atentă a caracteristicilor de bază, vei putea face o alegere informată care să aducă beneficii pe termen lung bucătăriei tale profesionale. Tu ți-ai dori un astfel de echipament în bucătăria ta profesională? 

Cele mai citite articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari