Deși așteptat, sezonul cald vine „la pachet” cu câteva inconveniente. Evident, cel mai important factor disturbant pentru activitățile cotidiene este temperatura ridicată. Din păcate, din această cauză suntem nevoiți să apelăm la mai multe metode pentru a contracara acest dezavantaj și pentru a ne continua nestingheriți activitățile obișnuite.
În continuare, îți sugerăm câteva idei eficiente aflate în topul metodelor folosite pentru a trece cu bine prin anotimpul călduros.
- Hidratează-te
Prima și cea mai importantă metodă de a suporta canicula este să te hidratezi suficient. Este esențial să bei cât mai multe lichide, indiferent de nivelul de activitate fizică pe care îl practici. Îți recomandăm ca în zilele caniculare să consumi o cantitate de lichide mai mare decât de obicei (3 litri de apă, în loc de 2 litri).
Consumă citrice și limonadă, acestea te vor ajuta și să te hidratezi, dar și să te energizezi, lucru de care cu toții avem mare nevoie atunci când temperaturile mari ne vlăguiesc. De asemenea, nu aștepta să-ți fie sete pentru a te hidrata!
- Alege haine potrivite
Pe timp de caniculă nu este bine să porți haine confecționate din materiale sintetice, precum acril, poliester, nailon, acetat sau triacetat, deoarece atrag căldura și nu fac altceva decât să producă supraîncălzire. Fibrele sintetice rețin căldura și absorb foarte puțin transpirația, crescând temperatura corpului.
Orientează-te spre a purta îmbrăcăminte lejeră și de culori deschise pentru a permite aerului să circule și pentru a nu transpira excesiv. În mod obișnuit, se spune că albul este culoarea cea mai potrivită pentru temperaturile de vară, deoarece menține corpul rece, spre deosebire de negru care tinde să absoarbă căldura.
Pentru a preîntâmpina mirosurile neplăcute ale transpirației, te poți orienta spre un alt tip de
deodorant. Protecția este necesară pentru toată lumea. Însă bărbații, care sunt predispuși să transpire mai mult decât femeile în acest anotimp, ar fi bine să se asigure că folosesc un deodorant barbati cât mai eficient.
- Alimentează-te corespunzător
Cele mai citite articole
Consumă alimente care te ajută să te hidratezi și să te răcorești de la interior spre exterior. Include în dieta zilnică legume și fructe zemoase, cum ar fi pepenele, cireșele, nectarinele, kiwi, piersicile sau căpșunele. În plus, căpșunele și piersicile, dar și pepenele galben sunt bogate în potasiu, care se pierde prin transpirație și este necesar organismului.
În plus, pentru a ajuta corpul să se răcească în mod natural, adică să transpire, include condimente în dietă. Încearcă boia iute de ardei, ghimbir, piper sau orice alte condimente picante.
- Dozează-ți efortul fizic
Evită ieșirile și activitatea fizică (plimbări, sport, grădinărit etc.) în timpul orelor „toride” ale zilei, în special în intervalul orar 12-16. Dacă totuși vrei să-ți continui activitățile sportive, practică-le dimineața sau seara, astfel îți vei crește rezistența organismului la canicula de peste zi.
Nu sări peste orele de odihnă, esențiale în perioadele caniculare. Ba mai mult, din cauza disconfortului termic, vei avea nevoie chiar de ore suplimentare de somn sau simplu repaos, pentru a regla natural temperatura corpului. Chiar dacă te adăpostești în case dotate cu aer condiționat, este nevoie de timp până când temperatura corpului îți va reveni la valori normale.
- Răcorește-te
Pe lângă clasicele ventilatoare sau aparate de aer condiționat, dacă nu le ai la îndemână, caută orice metodă sau prilej pentru a-ți scădea temperatura corpului ca să te răcorești. În timpul zilei, nu deschide geamurile deoarece toată căldura de afară va intra la tine în casă. Este recomandat să ții geamurile deschise doar pe timpul nopții, pentru ca aerul răcoros să pătrundă înăuntru și să aerisească casa și să montezi storuri sau obloane la geamuri.
Un duș, înainte de culcare, cu apă călâie, este o soluție pentru a-ți normaliza temperatura corpului, iar senzația de răcoare te va liniști și vei dormi mult mai bine toată noaptea. Toate aparatele electronice și gadgeturile emană căldură. Scoate-le din priză sau oprește-le dacă nu le folosești și limitează pe cât poți utilizarea aragazului sau cuptorului.
Oricât am așteptat sezonul cald, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră şi să ţinem cont de câteva reguli indiferent de vârstă. Sperăm că aceste sfaturi ți-au reamintit de cele mai importante reguli pe care să le aplici în sezonul canicular pentru ca vremea călduroasă să nu te împiedice să te bucuri de vacanţe sau ieşiri în aer liber.
Sursă foto : Shutterstock