Senzația sau gustul de amar în gură, care pare să vină din „interior”, poate avea anumite cauze. Gustul amar apare în mod natural după consumarea unor alimente foarte picante sau acre, ca urmare a reacției papilelor gustative. Însă, sunt cazuri în care nu se poate identifica o cauză firească a senzației de amar în gură. În aceste situații, organismul trimite semnale despre anumite afecțiuni sau dezechilibre de la nivelul sistemului digestiv și nu numai. Citește în continuare și află care sunt cauzele gustului amar din gură și cum îl poți preveni!
Cauzele gustului amar din gură
Gustul amar poate semnala anumite probleme în organism, așa cum vei putea citi în continuare.
Printre cele mai întâlnite cauze, se află sindromul de gură uscată sau xerostomia. Acesta apare în momentul în care nu este produsă suficientă salivă, din anumite motive:
- fumat;
- unele medicamente;
- nas înfundat;
- sindromul postmenopauză;
- modificările sistemului nervos autonom;
- tratament anti-cancer (chimioterapie și radioterapie).
Igiena dentară precară poate fi responsabilă de apariția unui gust amar in gura. Dacă aceasta este cauza, curățarea dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a unei ape de gură fără alcool va duce la dispariția gustului amar.
Gustul amar sau chiar metalic poate apărea și pe perioada sarcinii din cauza modificărilor hormonale. Unele femei se confruntă cu această problemă și imediat după sarcină, până la echilibrarea hormonilor.
Tot din cauze hormonale poate apărea gustul amar și în perioada de menopauză. De vină pentru această neplăcere sunt nivelurile scăzute de estrogen din corp, care pot duce la sindromul de gură uscată, pe care l-am menționat mai devreme.
Cele mai citite articole
O cauză des întâlnită pentru senzația de amar în gură este legată de problemele biliare. Se estimează că peste 800 de milioane de persoane suferă de litiază biliară, la care se adaugă și pacienții cu dischinezie biliară. Astfel, gustul amar poate fi cauzat de probleme cu bila.
Dintre afecțiunile digestive ce pot da gust amar în gură, se numără și boala de reflux gastroesofagian. Aceasta implică refularea în esofag a conținutului gastric.
Cum poți preveni gustul amar în gură?
Pentru a preveni gustul amar, este important să previi afecțiunile asociate acestuia. Astfel, micile schimbări în stilul de viață te pot ajuta. Spre exemplu, dacă te confrunți cu probleme ale vezicii biliare, dar nu ai pietre, poți încerca diverse ceaiuri și extracte din plante ce au rolul de a stimula secreția biliară: anghinare, păpădie și cicoare. De asemenea, armurariu este o plantă foarte bună atât pentru bilă, cât și pentru ficat.
Pentru a evita gustul amar din cauze digestive, indiferent dacă vorbim despre probleme ale vezicii biliare sau de reflux gastroesofagian, ar fi bine să implementezi aceste schimbări:
- încearcă să reduci consumul de alimente prăjite și de grăsimi animale;
- evită mesele copioase;
- consumă zilnic grăsimi sănătoase în cantități rezonabile, cum ar fi nucile sau caju;
- din alimentația zilnică să nu lipsească legumele proaspete;
- dacă simptomele apar în special seara, ultima masă ar trebui să fie la 3 ore înainte de culcare;
- redu consumul de dulciuri și exclude cafeaua;
- evită să consumi alimente iritante ale mucoasei gastrice: mentă, roșii, suc de citrice, alcool;
- include măcar 30 de minute de mișcare în fiecare zi;
- renunță la fumat, deoarece poate cauza sindromul de gură uscată și crește riscul apariției refluxului;
- nu mai purta haine strâmte în zona abdomenului;
- nu în ultimul rând, încearcă să controlezi felul în care stresul de afectează.
Așadar, dacă te confrunți cu gust amar în gură, primul pas pentru a scăpa de neplăcere este identificarea cauzei, tratarea acesteia și prevenirea apariției senzației de gust amar.
Sursa foto: Shutterstock