AcasăSanatateCine poate beneficia de terapia cu celule stem?

Cine poate beneficia de terapia cu celule stem?

În ultimii ani, terapia cu celule stem a câștigat o importanță tot mai mare în domeniul medical, deoarece poate ajuta la tratarea multor afecțiuni cronice și degenerative.

Terapia cu celule stem este o tehnologie medicală revoluționară, care a atras atenția întregii lumi în ultimii ani. Această terapie implică utilizarea celulelor stem pentru a repara țesuturile și organele deteriorate sau pentru a înlocui celulele afectate de o boală. 

Cu toate că terapia cu celule stem este încă în faza de cercetare și dezvoltare, aceasta prezintă deja un potențial uriaș în ceea ce privește tratarea unor afecțiuni medicale grave.

Tipuri de afecțiuni medicale care pot fi tratate cu terapia cu celule stem

Printre beneficiarii terapiei cu celule stem se numără pacienții care suferă de afecțiuni precum:

  • Leucemii acute și cronice;
  • Tulburări dezvoltate de absența sau funcționarea incorectă a enzimelor;
  • Tulburări ereditare ale sistemului imunitar;
  • Diferite forme de cancer;
  • Tulburări neurologice etc.

De exemplu, pacienții cu diabet pot beneficia de terapia cu celule stem, deoarece aceasta poate ajuta la regenerarea celulelor producătoare de insulină din pancreas, ceea ce poate reduce sau chiar elimina necesitatea de a lua medicamente pentru diabet.

În cazul pacienților cu boli cardiovasculare, terapia cu celule stem poate ajuta la refacerea țesutului cardiac și la îmbunătățirea funcției cardiace.

Cele mai citite articole

La momentul actual, transplantul de celule stem poate fi folosit în tratarea a peste 80 de boli oncologice și hematologice. 

Deși terapia cu celule stem poate fi benefică pentru o gamă largă de afecțiuni, există anumite limitări asociate cu aceasta. 

Limitările terapiei cu celule stem includ:

  • costurile;
  • disponibilitatea limitată;
  • nevoia de cercetări suplimentare pentru a determina eficacitatea și siguranța pe termen lung a tratamentului. 

Deși există multe studii care demonstrează beneficiile terapiei cu celule stem, mulți experți consideră că sunt necesare multe alte cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialul acesteia și pentru a dezvolta terapii mai eficiente și sigure.

Concluzii

Terapia cu celule stem este o inovație medicală cu un potențial enorm în tratarea unor afecțiuni medicale grave, precum leucemiile, anumite tipuri de cancer sau bolile autoimune, paralizii cerebrale și lista poate continua.

Recoltarea celulelor stem este o procedură care se poate realiza doar în momentul nașterii, fiind necesară recoltarea acestora din sângele și țesutul cordonului ombilical. 

Viitorii părinți iau această decizie de recoltare pentru a asigura un viitor medical copilului. Din punct de vedere medical, această procedură garantează părinților beneficii majore, unul dintre ele fiind accesul la terapia cu celule stem, dacă situația medicală o impune. Tot ce trebuie să facă părinții este să apeleze la serviciile oferite de o banca de celule stem.

Cele mai citite articole

Recomandari