AcasăCasa & GradinaCe trebuie să știi despre polistiren?

Ce trebuie să știi despre polistiren?

Polistirenul a devenit cunoscut mai ales datorită faptului că este materialul izolant folosit cel mai des în construcții, având cel mai bun raport calitate-preț. Utilizarea sa nu se rezumă însă doar la domeniul construcțiilor, fiind folosit pe scară largă și în alte sectoare, asupra cărora vom reveni spre finalul acestui articol.

Toată lumea a auzit de polistiren și știe cum arată, însă pentru a înțelege mai bine beneficiile acestui material, trebuie să știi mai multe despre el. Te ajutăm noi în acest sens, oferindu-ți în cele ce urmează toate informațiile de care ai nevoie.

Ce este polistirenul?

Materialul despre care vorbim este obținut prin prelucrarea chimică a unei hidrocarburi provenite din petrol. Respectiva hidrocarbură se numește stiren, iar procedura folosită pentru prelucrarea sa este polimerizarea, așa că denumirea materialului rezultă din combinarea celor doi termeni.

Așadar, polistirenul este stiren polimerizat, îmbunătățit cu anumiți aditivi care îi sporesc gradul de duritate și rigiditate. Evident, cantitățile de aditivi variază în funcție de proprietățile pe care trebuie să le aibă produsul finit.

De câte tipuri este polistirenul?

Polistirenul se împarte în două categorii distincte, cu proprietăți și arii de utilizare diferite.

Cea mai cunoscută dintre ele este reprezentată de polistirenul expandat, care este un material mai poros și mai moale. Din acest motiv, are o rezistență scăzută la compresiune, deformându-se și rupându-se ușor. De asemenea, porozitatea îl face să fie mai permeabil, ceea reprezintă un avantaj în cazul izolațiilor termice, după cum vom arăta mai târziu.

A doua categorie este polistirenul extrudat, caracterizat de  o densitate mai mare, cu porii închiși și cu o rezistență crescută la compresiune. Astfel, se deformează mai greu și are un grad mare de impermeabilitate, caracteristici care îl recomandă pentru alte utilizări, în comparație cu polistirenul expandat.

Utilizarea polistirenului în construcții

Așa cum spuneam, polistirenul este folosit preponderent în domeniul construcțiilor, ca material termoizolant, asigurând totodată și o bună izolare fonică.

Polistirenul expandat se utilizează la izolarea pereților interiori și exteriori, a acoperișurilor, teraselor, mansardelor și podurilor.

Cele mai citite articole

Datorită porozității sale ridicate, lasă pereții să „respire”, permițând trecerea vaporilor și evitând astfel formarea condensului și apariția mucegaiului. Are un coeficient scăzut de transfer termic, ceea ce înseamnă că păstrează căldura în interiorul locuinței, împiedicând totodată pătrunderea aerului rece.

De cealaltă parte, polistirenul extrudat se folosește pentru izolarea pereților de la subsol, a fundațiilor, pardoselilor și altor suprafețe supuse compresiunii. Fiind mai rezistent, suportă bine sarcinile mari, fără a se deforma.

Coeficientul de transfer termic este la fel de bun ca în cazul polistirenului expandat, însă nu se recomandă izolarea pereților exteriori cu polistiren extrudat, întrucât acesta are un grad de permeabilitate mai scăzut.

Alte domenii de utilizare a polistirenului

Datorită proprietăților sale, polistirenul își găsește utilizare și în alte domenii, pe care le vom prezenta succint în spațiul editorial care n-a mai rămas.

Industria auto

În acest sector, polistirenul este folosit pentru capitonarea și izolarea termică a elementelor de caroserie precum portierele, plafoanele, capotele și aripile mașinilor. Pe lângă proprietățile izolante, polistirenul are și avantajul de a fi un material foarte ușor, care nu afectează cu nimic performanțele mașinilor.

Industria alimentară

Nu te speria, pentru că în acest caz  nu vorbim de un ingredient folosit în prepararea alimentelor, ci de un material folosit pentru fabricarea ambalajelor. Cele mai cunoscute sunt caserolele, însă din polistiren se fac și farfurii, pahare și diferite alte ambalaje pentru alimente proaspete, congelate sau semipreparate.

Industria medicală și farmaceutică

Și de această dată, polistirenul este utilizat ca material pentru ambalajele medicamentelor și instrumentarului medical. Polistirenul este un material curat, care se păstrează steril, protejând instrumentatul și dispozitivele medicale atât împotriva șocurilor mecanice, cât și împotriva contaminării cu agenți patogeni.

Transporturi și curierat

Transportatorii de mărfuri folosesc deseori plăci de polistiren pentru a umple spațiile goale din dube sau camioane, evitând astfel deplasarea mărfii în interiorul vehiculelor pe timpul transportului, implicit deteriorarea acesteia.

Și firmele de curierat apelează frecvent la polistiren pentru a proteja coletele pe timpul transportului, mai ales când este vorba de obiecte fragile. Totodată, polistirenul se folosește ca material de protecție și la ambalarea coletelor.

Sperăm că informațiile oferite de noi ți-au îmbogățit bagajul de cunoștințe și că îți vor fi utile atunci când va fi nevoie să folosești polistiren pentru diferite aplicații.

Cele mai citite articole

Recomandari