AcasăSanatateCum pot fi tratate bolile cardiovasculare fără operații invazive?

Cum pot fi tratate bolile cardiovasculare fără operații invazive?

Suferințele din sfera cardiovasculară afectează atât inima cât și vasele de sânge și includ boala arterială coronariană, boli cerebrovasculare, tromboza de vene profunde, boala arterelor periferice și multe altele.

Deoarece unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru apariția acestor afecțiuni îl reprezintă stilul de viață nesănătos, caracterizat prin sedentarism, dietă nesănătoasă, fumat și consum excesiv de alcool, prevalența acestor boli este extrem de mare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces la nivel global, în 2019 acestea provocând 32% din totalul deceselor suferite în acel an [1].

Chiar dacă multe dintre aceste afecțiuni ar putea fi prevenite prin schimbări ale stilului de viață, domeniul medical a continuat să caute metode cât mai sigure și mai puțin invazive pentru a trata numărul mare de persoane afectate.

Conform statisticilor Eurostat [2], în 2018 decesele cauzate de bolile cardiovasculare în România au reprezentat 57,1% din total, persoanele de gen feminin fiind mult mai afectate decât cele de gen masculin.

Pentru a veni în ajutorul românilor, de-a lungul timpului au apărut numeroase spitale și clinici specializate pe acest domeniu printre care și ARES, lider în cardiologia intervențională din România, cu peste 15 operații efectuate în premieră națională sau europeană.

Datorită progresului continuu realizat în domeniul medical, persoanele afectate de boli cardiovasculare pot beneficia de mai multe intervenții neinvazive și minim invazive, care nu necesită incizii de mari dimensiuni sau perioadă lungă de internare.

4 tratamente pentru bolile cardiovasculare care nu necesită operații invazive

Având în vedere că accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic reprezintă 85% dintre cauzele de deces din motive cardiovasculare [1], iar atât ateroscleroza cât și aritmia reprezintă factori care pot duce la aceste afecțiuni, următoarele metode terapeutice ar putea fi recomandate în aceste cazuri:

Tratament medicamentos

Cele mai citite articole

Multe afecțiuni cardiovasculare-cum ar fi ateroscleroza sau hipertensiunea arterială- pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul tratamentului medicamentos. În funcție de afecțiunea prezentată, medicul specialist poate recomanda medicamente specifice menite să reducă sau chiar să oprească depunerea de grăsimi pe pereții vaselor sangvine sau să prevină formarea cheagurilor de sânge (trombusuri).

Angioplastia cu balon și stent

Aceasta este o procedură minim invazivă care este folosită pentru a lărgi arterele sau vasele sanguine îngustate de depunerile de grăsimi sau plăci de aterom. Angioplastia poate fi folosită atât pentru arterele coronare cât și pentru vasele de sânge periferice și nu numai. Procedura implică efectuarea unei incizii milimetrice la nivelul unei artere specifice și introducerea unor catetere până la nivelul zonei afectate.

Odată ajuns în zona îngustată, balonul cu care este prevăzut cateterul va fi umflat lărgind astfel artera înapoi în limite normale. În același timp, va poziționa și un stent pe pereții acesteia ca să o mențină în această poziție cât mai mult timp posibil.

Ablație fibrilație atrială

Această procedură minim invazivă este folosită pentru tratamentul fibrilației atriale, o afecțiune caracterizată prin ritm cardiac accelerat și haotic. Tratamentul implică introducerea unor catetere prin abord venos și ghidarea acestora până la nivelul inimii. Odată ajuns în regiunea dorită, medicul intervenționist va evidenția zona anormală a mușchiului inimii responsabilă de aritmie, zonă pe care o va „distruge” prin radiofrecvență, readucând astfel ritmul cardiac la normal.

Cardioversia electrică

Cardioversia electrică este o procedură neinvazivă și de scurtă durată prin care se administrează un șoc electric menit să readucă la normal ritmul cardiac și să trateze aritmia. Aceasta este o afecțiune caracterizată printr-un ritm cardiac prea lent, haotic sau prea rapid, ritm care poate crește riscul de apariție a accidentului vascular cerebral sau a infarctului miocardic, printre multe altele.

Procedura implică poziționarea a două padele la nivelul pieptului și eliberarea unui șoc electric menit să reseteze ritmul cardiac al inimii și să îl readucă la normal. În timpul acestei proceduri pacientul este de regulă sedat pentru ca disconfortul să fie minim.

Toate aceste opțiuni terapeutice ale bolilor cardiovasculare și multe altele pot fi efectuate în centre și în clinici specializate, fără a fi necesară intervenția chirurgicală tradițională. De aceea, este recomandată apelarea la serviciile clinicilor medicale dacă există probleme sau simptome asociate cu aceste afecțiuni.

Referințe:

  1. “Cardiovascular Diseases (Cvds).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). 
  1. “Statistics Explained.” Statistics Explained, Eurostat, ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File%3ACauses_of_death_%E2%80%94_diseases_of_the_circulatory_system%2C_residents%2C_2018.png. 

Cele mai citite articole

Recomandari