AcasăTimp Liber8 pași simpli ca să te bucuri de vacanțe ieftine și  frumoase...

8 pași simpli ca să te bucuri de vacanțe ieftine și  frumoase în România 

O vacanță reușită nu trebuie neapărat să fie și costisitoare. Dacă planifici cu atenție și iei în calcul câteva trucuri inteligente, te poți bucura de aventură sau relaxare fără să cheltuiești o avere.

România găzduiește multe obiective fascinante, monumente istorice și turistice impresionante, precum și peisaje naturale spectaculoase. Iată câțiva pași de urmat pentru o vacanță petrecută în țară care va fi atât frumoasă, cât și economică.

Alege destinația potrivită

Pentru ca vacanța să te încânte, alege o destinație care se potrivește intereselor și preferințelor tale. Stabilește ce anume îți dorești: o atmosferă agitată și efervescentă sau liniște și pace, mare, munte sau oraș.

De exemplu, poți face turul mănăstirilor din Moldova, renumite pentru picturile lor unice, poți alege Delta Dunării, una dintre cele mai mari și mai bine conservate delte din Europa, sau poți opta pentru o destinație fascinantă, precum orașele medievale din Transilvania. Acestea te vor încânta cu arhitectura lor specială: case colorate și străzi pavate cu piatră cubică, piațete bine conservate, biserici gotice, turnuri, cetăți medievale și multe alte atracții. Poți opta, să zicem, pentru o cazare Sibiu potrivită bugetului tău și vei admira nu doar minunatul oraș istoric, dar și restul de situri medievale și peisaje naturale impresionante aflate în vecinătatea sa.

Posibilitățile sunt variate. Odată clarificate dorințele, vei descoperi multe locuri încântătoare care îți vor depăși așteptările.

Stabilește bugetul

O bună gestionare a bugetului te va ajuta să te bucuri de un concediu fără griji. Stabilește un buget total pentru vacanță: include transport, cazare, mese, activități și suveniruri. În plus, adaugă o rezervă pentru situații neprevăzute. Pe parcursul vacanței, urmărește cheltuielile și asigură-te că nu depășești suma alocată. 

Planifică și rezervă din timp

Pentru a economisi bani și a evita surprizele neplăcute, planifică concediul cu ceva vreme înainte. Creează un itinerar cu principalele atracții turistice de vizitat și stabilește ce activități vei face. Rezervă din timp cazarea, transportul și biletele pentru obiectivele, muzeele și activitățile alese. În acest fel, vei putea beneficia de oferte care vor reduce costurile finale. 

Călătorește în afara sezonului

Pentru a reduce semnificativ costurile, călătorește în afara vârfului sezonului turistic. În plus, vacanțele în timpul săptămânii sunt adesea mai ieftine decât cele din weekend. 

Alege o cazare economică

Cele mai citite articole

Cea mai mare parte din costurile asociate unei vacanțe sunt reprezentate, de obicei, de cazare. Pentru a te bucura de o vacanță mai ieftină, optează pentru un apartament și nu pentru un hotel. În plus, dacă mergi alături de un grup de prieteni, cazarea la apartament devine și mai avantajoasă. O altă alternativă foarte accesibilă este cazarea tip hostel unde rezervi un pat într-un dormitor pentru mai multe persoane. Pentru cei mai aventuroși, există și varianta couchsurfing.

Evită restaurantele din zonele turistice

Costurile pentru mâncare pot fi reduse considerabil dacă eviți restaurantele aflate în apropierea zonelor foarte populare și a obiectivelor turistice. Caută locurile unde mănâncă localnicii sau alege street food. În plus, dacă ești cazat într-un apartament, poți cumpăra alimente de la piețele și magazinele locale și îți poți găti propriile tale mese gustoase. Poți mânca acasă sau lua mâncarea la pachet a doua zi. 

Pentru a economisi bani și, în același timp, a te bucura de peisaje frumoase, o modalitate plină de farmec este organizarea unui picnic.

Descoperă activități și evenimente gratuite

O vacanță reușită nu înseamnă neapărat doar activități costisitoare. Adaugă pe lista ta și atracții gratuite sau ieftine:

  • Tururi ghidate gratuite;
  • Muzee care oferă intrare liberă în anumite zile;
  • Evenimente locale, festivaluri sau concerte în aer liber;
  • Drumeții, parcuri sau plaje.

Descoperă acele activități care îți permit să te relaxezi și să te bucuri fără costuri exagerate.

Redu costurile legate de transport

Pentru a nu adăuga costuri inutile, utilizează transportul public în loc de taxi sau mașini închiriate. Apelează, de exemplu, la abonamente de o zi sau de o săptămână care sunt foarte convenabile. De asemenea, explorează pe jos sau închiriază o bicicletă. Este mai interesant și îți permite să vezi îndeaproape locurile și peisajele.

Cu puțină planificare și o abordare inteligentă a cheltuielilor, vei avea parte de o vacanță minunată, plină de aventuri de neuitat, fără a depăși bugetul. 

Sursă foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Recomandari