AcasăCasa & Gradina5 criterii pe care să nu le omiți când alegi o canapea

5 criterii pe care să nu le omiți când alegi o canapea

Aparent, alegerea unei canapele pare un demers simplu. În fapt, sunt câteva secrete care pot face diferența între o alegere perfectă și una nepotrivită. Evident, cel mai important element pe baza căruia optezi pentru un tip sau altul de canapea este dimensiunea, dar la fel de importante sunt și cele cinci criterii la care ne referim mai jos. 

Regula proporțiilor  

Un principiu de bază în amenajările interioare se referă la proporții. Regula este valabilă pentru toate piesele de mobilier mari care se așează în dreptul pereților unei camere și se referă la echilibrul dintre suprafața camerei și dimensiunea acestora. 

Abordarea optimă din punct de vedere estetic și funcțional cere ca acestea să ocupe aproximativ două treimi din lungimea peretelui. Acest principiu se aplică și în cazul de față, inclusiv pentru o canapea extensibila. Pe lângă un aspect estetic, vei avea și spațiul necesar pentru a putea adăuga un fotoliu sau două, precum și măsuță de cafea care să completeze ansamblul, plus că vei putea utiliza ușor și funcția extensibilă a canapelei.

Designul optim 

Pentru a face o alegere optimă sunt importante forma și adâncimea canapelei. Într-o cameră cu suprafață mai mică alege canapele cu picioare suple, înalte, în timp ce pentru o încăpere cu dimensiuni generoase cele cu picioare scurte sau deloc sunt soluția ideală. La fel de importante sunt și liniile canapelei, care pot fi drepte sau curbe. Formele suple, simple sunt potrivite pentru un interior modern, minimalist, iar cele masive pentru un decor clasic. 

Destinația camerei poate determina designul ideal. O cameră de zi este potrivită pentru un model adânc, comod, eventual cu o extensie de tip șezlong, în timp ce într-o cameră cu rol multifuncțional este mai potrivit un model simplu. Ia în calcul și înălțimea spătarului. O canapea cu spătar înalt aglomerează și dă un aspect neplăcut, iar cele cu spătarul mai mic susțin ideea de spațiu fluid și se încadrează mai bine, mai ales în camerele mici și medii.

Impactul culorii

Culoarea pe care o alegi pentru canapea va determina impactul vizual pe care acesta îl va genera în încăpere. Ideal este ca nuanța să fie aleasă luând în considerare schema de culori pe care o folosești pentru camera respectivă. 

În cazul în care camera este concepută pentru a fi un spațiu confortabil pentru relaxare și zona unde este amplasată canapeaua este punctul central, atunci poți alege culori intense, îndrăznețe,  eventual contrastante cu restul decorului. În replică, dacă optezi pentru un decor unitar, este inspirat să alegi o culoare neutră, care să nu o scoată în evidență. Griurile, albastrul, toate tonurile de maro sunt potrivite pentru această din urmă abordare. 

Cele mai citite articole

Forma brațelor

Dimensiunea și forma brațelor sunt definitorii pentru aspectul general al canapelei și influențează modul în care se integrează în decorul general din cameră. Brațele supra dimensionează canapeaua, deși forma lor este cea care generează stilul acesteia. 

Canapelele fără brațe sunt perfecte într-o încăpere mică și sunt soluția optimă într-un decor stilizat. Cele cu brațe mari, arcuite, sunt mai confortabile, dar și mai voluminoase. Destinația camerei este un criteriu care trebuie mereu luat în calcul și te va ajuta să optezi pentru o canapea cu sau fără brațe. 

Materialul potrivit

Indiferent de formă sau culoare, materialul tapițeriei este un alt detaliu important căruia este necesar să-i acorzi atenție. Și de data aceasta contează stilul de viață. O familie numeroasă, unde sunt și animale de companie, va impune alegerea unor țesături performante, care se pot curăța și întreține ușor. 

Un detaliu de care merită ținut cont este expunerea canapelei la lumina directă a soarelui în funcție de locul în care este amplasată. Toate materialele naturale (lână, piele) se decolorează în timp. Astfel, dacă canapeaua va fi lângă o fereastră, va fi mai utilă o țesătură sintetică. Binevenită poate fi și o husă detașabilă, deoarece poate fi îndepărtată și curățată ușor, prelungind substanțial aspectul frumos al canapelei.

Luând în calcul aceste câteva detalii, frecvent ignorate, vei putea avea o canapea care să fie nu doar potrivită nevoilor tale, ci și perfect funcțională. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Recomandari